Hur räknar vi på er solelsbesparing?

Räkna på rätt priser och räkna på alla kostnader

För att förstå hur vi beräknar er besparing måste man även förstå hur elpriserna fungerar.

Många tror att elpriset bara är den kostnaden som man har från sitt elhandelsbolag. Detta är dock ofta den minsta delen av elkostnaden.

Det totala elpriset kan grovt delas upp i tre delar; tänk på att % värdena är snitt över landet:

  • Elnätsägaren (23% av kostnaden)

  • Elhandelsföretaget (35% av kostnaden)

  • Skatter & avgifter (42% av kostnaden)

Om vi nu gör det vanliga misstaget som många gör och bara räknar på priserna från elhandelsföretag så får man ett väldigt felaktigt resultat när man räknar på den besparing som kan göras med solel.

Eftersom solel inte beskattas så tar man även bort de skatter och avgifter som debiteras ovanpå de vanlig elkostnaderna. Man tar även bort stora delar av elnätskostnaderna - dock inte fasta årsavgifter för säkringar.


Ett exempel så det blir lite tydligare

För att detta skall bli tydligt så skall ni få ett exempel från en av våra medarbetare hur elkostnaden ser ut med Umeå Energi och hur det istället skulle se ut med Solel.

Utan Solel - Köpa el
Överföringsavgift: 15,80 + 3,95 (moms) = 19,75 öre
Energiskatt: 39 + 9,75 (moms) = 58,5 öre
Spotpris kWh*: 56,5 + 14,125 (moms) = 70,625 öre
Påslag (umeå energi): 4 + 1 (moms) = 5 öre

Total Kostnad: 153,875 öre ink moms / per kWh

Med Solel - Tillverka egen el
Överföringsavgift: 0 öre <- Tillämpas ej för solel
Energiskatt: 0 öre <- Tillämpas ej för solel
Spotpris kWh: 0 öre <- Tillämpas ej för solel
Påslag: 0 öre <- tillämpas ej för solel
Total Kostnad: 0 öre / per kWh

*Spotpris är räknat på snittet i Elområde 2 för år 2022 och 2023.


Det här med säkringsavgift då?

Enda gången en säkringsavgift kan anses belasta investeringen för solel är om säkringen behöver ökas på fastigheten för att man skall kunna ha solceller.

Generellt behöver inte säkringen ökas detta görs vanligtvis ifall ägaren vill ha en väldigt stor anläggningen eller ifall man kanske vill köra en väldigt stark/snabb elbilsaddare.

Den vanligaste säkringen i villa är på 16 Ampere. Detta räcker för att driva en växelriktare som klarar av 11 040 watt eller 11kW. Detta motsvarar grovt 20-30 solpaneler beroende på styrka.

Om man är nyfiken på hur det blir just 11kW (kilowatt) så beräknas det genom att det är 3 ledningar. Varje ledning är på 230W. Säkringen är på 16A. Så den klarar (16 x 230) x 3 = 11 040 Watt.

Så 11000 / 1000 = 11. Dvs 11 Kilowatt.

Hos Umeå Energi kostar 16A säkring ungefär 2300kr/år och hos ungefär Vattenfall 2500k/år.

Den enda kostnaden ni kan påverka som konsument är egentligen Spotpriset på el och till viss del säkringsavgiften. Så tänk på att elpriset är mycket mer än bara dessa 2 delar.

Sen är även försäljningen av producerad överskotts el (dvs el som ni av en eller annan anledning inte kan använda själva) en viktig del av den totala förtjänsten på en solelsanläggning.

Hur vi räknar på försäljning av egenproducerad el

I princip alla solelsanläggning producerar överskottsel under vissa perioder på dygnet och året som man inte hinner eller kan använda själv. Denna överskotts el kan man endera spara i batterier eller sälja tillbaka via sin elleverantör.

Notera att det är just elleverantören och inte elnätsleverantören - dessa kan såklart vara densamma.

När man säljer el så är det mer än en faktor som spelar in precis som när man köper el. När man säljer el har finns det tre viktiga parametrar: Ersättning per såld kWh el, nätnytta per producerad kWh, skattereduktion per producerad kWh.

Ersättning per såld kWh
Detta är det enklaste att förstå och räkna på. Elhandelsbolaget ni har avtal med betalar ut endera en fast ersättning eller en rörlig ersättning per kWh baserat på ert avtal med dem. Denna del av er ersättning skiljer sig väldigt mycket mellan olika elhandelsföretag. Detta den enda del av ersättningen ni själva kan påverka genom att välja ett elhandelsbolag som passar er och ger god ersättning.

Nätnytta
Betalas ut av elnätsägaren; dvs det företag som äger och underhåller elnätet i ert område. Ersättning för nätnytta kan variera mycket från elnätsbolag till elnätsbolag. Eftersom ni inte kan byta elnätsbolag för er fastighet så är denna ersättning inte möjlig att förhandla. Den varierar från 1 öre till 13 öre per kWh.

Skattereduktion
60 öre per såld kWh el kan ges i skattereduktion. Reduktionen ges till max 30 000kwh per år per fastighet. Reduktionen kan bara ges till samma antal kwh som fastighetsägaren har köpt från elhandelsbolaget. Så med andra ord; har man bara köpt 5000 kWh men sålt 10000kWh så får man bara skattereduktionen för 5000kWh.

Moms då?
Vid försäljning av solel räknas vanligtvis ingen moms alls. Skulle försäljning av solel överstiga 80 000kr per år anses det dock som näringsverksamhet och då skall det hanteras som en enskild firma och 25% moms skall betalas.

Hur ser då kalkylen ut totalt på såld el?

Ersättning per såld kwh: 20-70 öre per kWh (snitt 35 öre)
Nätnytta: 2-10 öre per kWh (snitt 5 öre)
Skattereduktion: 60 öre per kWh
Total ersättning: 35 + 5 + 60 = 100 öre / per kWh

Så ett enkelt sätt att räkna är att man tjänar ungefär 1kr per såld kWh om man räknar relativt restriktivt. Observera att skattereduktionen är en stor del av kalkylen här.

Tänk också på att om ni har intäkter på fastigheten på mer än 40 000kr / år (gäller alla intäkter även tex. hyror) så skall ni betala vinskatt på överstigande belopp. Vinstskatt är på 22%.

Tänk dock på att skatten bara är på det belopp som är ren försäljning; så skattereduktionen räknas inte in här. I exemplet ovan så skulle skatten bli 35 öre x 0.22 = ~8öre. Så istället för 100 öre skulle ni tjäna 92 öre för den förtjänst som är över 40 000kr. Tänk också på att 60öringen är en skattereduktion så den räknas inte heller mot intäkten på 40 000kr.

Detta gör att det ibland kan bli lite knepigt att räkna exakt på hur mycket man tjänar på försäljningen när man väl passerar intäkter på 40 000kr / år på fastigheten.