Frågor och svar (FAQ)

  • Från och med den 1 januari 2023 är det mer förmånligt att installera solceller som låter dig generera egen elektricitet.

    Avdraget på fakturan höjs från 15 till 20 procent om du har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot. Skattereduktionen för Grön teknik är högst 50.000 kronor per person och år.

    Det gröna skatteavdraget för laddbox och batteri är 50%. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

    Med Grön teknik menas i nuläget tre olika installationer; solceller anslutna till elnätet, system för lagring av egenproducerad el-energi (batteri), laddningspunkt för och laddning av elfordon (laddbox).

  • Som bostad räknas ett villa eller småhus, en bostadsrätt eller en byggnad som är under uppbyggnad och som utgör ett småhus eller ägarlägenhet när den färdigställts.

  • Om du äger bostaden och betalat utgiften för arbetet så kan du få grön skattereduktion. Kunden måste äga bostaden där installationen utförs.

    Om installationen även ger el till exempelvis ett hyrt småhus eller en ekonomibyggnad där näringsverksamhet bedrivs, så kan skattereduktion inte medges.

  • Ligger din privatbostad på en lantbruksenhet kan du få skattereduktion även om installationen placeras på taket till en ekonomibyggnad, ett komplementhus eller på tomtmark i nära anslutning till småhuset du äger.

    Minst 95 procent av elen som produceras i anläggningen ska dock användas i bostaden. Det innebär att max 5 procent av den totala produktionen får användas exempelvis för belysning i ekonomibyggnader som du använder som förråd.

    Om du bedriver aktiv näringsverksamhet på fastigheten där solcellerna installeras måste bostaden ha en egen elanslutning, skild från näringsverksamheten, för att du ska kunna få skattereduktion för installationen.

    Det innebär att det måste finnas två olika el-abonnemang – ett abonnemang för småhuset som tar sin el från den nya anläggningen, och ett abonnemang för näringsdelen som inte får energi från anläggningen.

  • I de flesta fall behövs inget bygglov för en solcellsanläggning. Dock krävs det att dessa kriterier uppfylls:
    Solcellsanläggningen ska monteras utanpå en fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial.

    Solcellerna ska följa byggnadens form och de får inte monteras på byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla.

    De får inte monteras inom eller i anslutning till områden som är av riksintresse för Totalförsvaret.

    Att anläggningen inte kräver bygglov enligt den detaljplan som gäller för området.

    I följande fall kan bygglov krävas för solcellsanläggning:

    • Om du ska integrerade solceller i taket

    • Om solpaneler förbjuds i områdets detaljplan

    • Om solcellsanläggningen avviker från byggnadens form. Tex om lutade solceller skall monteras på ett platt tak

    • Om det är en byggnad som är av kulturhistoriskt, historiskt, miljömässigt eller konstnärligt värde.

  • Växelriktaren är box med elektronik som installeras mellan solpanelerna och elmätaren.

    Storleken är som en stor ryggsäck och dess främsta uppgift är att omvandla likström från solpanelerna till växelström som används i hushållets apparater och maskiner.

    Dess andra uppgift är att se till att få ut så mycket el som möjligt och se till att elen är av god kvalitet.

  • Detta beror på dina förutsättningar, om du har en villa eller ett lantbruk, vilken storlek på taket, fastighetens årliga elförbrukning, huvudsäkring och din budget.

    Kontakta oss på kontakt@tssolar.se för en fri offert så tar vi fram en lösning på en solenergianläggning som passar dig.

  • Solpanelerna vi använder varierar i storlek men brukar vara strax över 105 cm breda, och ungefär 175 cm långa.

    Våra projektörer ser till så att du får en panel som passar just ditt tak.

  • Hur mycket el som solpaneler ger avgörs av vilken solinstrålning som finns där du bor (detta räknas ut av statistik av väderdata som finns på den aktuella punkten ), vilket väderstreck de är riktade mot, vilken lutning de har mot solen, temperatur, samt skuggning från eventuella träd.

    Vi använder program som kan räkna ut hur mycket dina solceller kommer producera på just din plats.

    Skall man ge en bred fingervisning om produktion så kommer paneler i öst och väst producera ungefär 800kW per installerad kW och år.

    Medan paneler i söderläge kommer att producera ungefär 1000kW per installerad kW paneler per år.

    De vanligaste panelerna är på ungefär 0.45kW så två installerade paneler ger strax under 1kW installerad effekt.

  • Solpaneler har två typer av garanti:

    Produktionsgaranti:
    Avgör hur lång tid paneler skall producera el till en viss effekt. Tex. att panelerna fortfarande skall producera 87.5% av ursprungseffekten efter 30 år.

    Produktgaranti eller hårdvarugaranti:
    Avgör hur länge panelerna garanteras att hålla utan yttre påverkan utanför tillverkarens kontroll.

    Våra paneler har mellan 20-30 års produktionsgaranti och 15-30 års produktgaranti.

    Exakta garantier står alltid i våra affärsförslag.

  • Om du har tillräckligt många solpaneler kan du absolut producera lika mycket el på ett år som du gör av med, årligen.

    Med ett solcellsbatteri kan du lagra el från dagen till natten eller nästföljande dagar, men det går ännu inte att långtidslagra stora mängder el från sommaren till vintern.

    För att leva 100% off-grid (även kallat ödrift) i Sverige behövs exempelvis bränsleceller eller vätgaslagring för att komplettera energitillgången under vintern. 

  • Med ett batteri kan du spara din egenproducerade överskottsel och använda den precis när du vill. Det gör att du blir ännu mer självförsörjande på egen solenergi.

    Du kan även därmed skydda dig mot stigande elpriset då du får ett minskat behov av att köpa el. För att producera och lagra din egen solel krävs ett batteri, en hybridväxelriktare och en solenergianläggning.

    I Tyskland där solceller varit vanliga en längre tid och blivit normaliserat, väljer 9 av 10 som installerar solenergi att lägga till ett batteri som möjliggör energilagring.

    Med ett solcellsbatteri kan du alltså lagra solel som produceras dagtid och använda det senare. Dagens solcellsbatterier till en vanlig villa har en lagringskapacitet på 5-15 kW.

    Du kan schemalägga ditt batteri och välja när det ska laddas ur för att undvika höga eltariffer. 

    När du beställer ett batteri med oss behövs en lämplig plats att placera det på:

    • Ett utrymme inomhus, ungefär 1,35 meter brett och minst 1,6 meter högt.

    • Växelriktaren ska kunna installeras i närheten av batteriet, inomhus eller på andra sidan väggen (utomhus på fasaden).

    • Batteriet behöver stå på en plan yta och får inte utsättas för fukt, frost, brand eller direkt solljus. Minimum +15c men gärna +20c

    • Det behövs wifi-täckning eller en nätverkskabel till installationsplatsen för att du ska kunna följa din elproduktion, elförsäljning och elförbrukning via app

  • En laddbox för elbil är en fysisk hårdvara som är speciellt framtagen för laddning av elbilar och laddhybrider.

    Med hjälp av laddboxen blir laddningen både säkrare och snabbare jämfört med om du skulle ladda din bil i ett vanligt vägguttag.

    Laddboxen är intelligent och anpassar sig till alla elektriska fordon, spänningar och elnät, och anpassar sig även efter bilens behov.

    Laddboxen brukar vara uppkopplad mot nätet via wifi eller 4G och mäter förbrukningen i realtid. 

  • Det gröna skatteavdraget ligger på 50% för installation av laddningspunkt till elfordon (det vill säga laddbox hemma).

    Avdraget gäller för både arbete och material, men inte för övriga kostnader som tex. resor eller fraktkostnader

  • Vilken laddbox som passar din elbil beror det på elbilens ladduttag.

    Allra vanligast är ladduttag typ 2, vilket praktiskt taget alla laddboxar som säljs på marknaden stöder. 

  • Skillnaden mellan enfas och trefas-laddning för elbilar är att om du laddar en elbil med enfas så betyder det att din laddbox endast belastar en av dessa tre ledare.

    Trefas betyder att du använder alla tre ledare, vilket då också innebär att din laddbox kan ge högre och snabbare laddeffekt.

    Exempelvis i en ville med 16A säkring så är varje fas på 16x230 = 3 680W eller 3.7kW.

    Detta innebär att en enfas laddar skulle kunna ladda max på 3.7kW / timme medan en tre fas på ungefär 11kW / timme.

    Tänk på att detta kan begränsas av bilen och laddaren också.

  • Det drar mycket ström att ladda en elbil under lång tid. Med lastbalansering sänks laddeffekten till elbilen vid tillfällen då det övriga hushållet har en hög förbrukning.

    Lastbalanseringen prioriterar då huset först, och laddboxen använder den ström som sedan finns kvar. På så sätt skyddas din huvudsäkring från att lösas ut.

    Förutom att lastbalansering skyddar din huvudsäkring så får du ett smidigare elbilsägande och slipper dyrare elabonnemang.

    Utan lastbalansering får du tänka mer på när du bör ladda bilen och inte, och ofta höja huvudsäkringen för att den inte ska lösa ut, vilket gör att ditt elabonnemang blir dyrare.

  • En laddlösning med montering och installation kan kosta så lite som 8-10.000 kronor efter skatteavdrag.

    Tänk på att större billaddare - både fler uttag och högre effekt = snabbare laddning är dyrare.

    Laddboxar för företag och bostadsrättsföreningar kan ha andra krav som att flera användare skall kunna ladda på samma enhet och att man skall kunna hålla reda på hur de använt laddaren.

    Kontakta oss så hjälper vi er med en laddbox som passar just era önskemål.

  • EU-kommissionen krävde under våren 2010 att Svenska kraftnät måste hantera överföringsbegränsningar i det svenska stamnätet på ett annat sätt för att inte diskriminera användare i andra delar av Europa.

    Det resulterade i att Svenska kraftnät den 1 november 2011 delade in Sverige i fyra elområden. Syftet är att göra det mer lönsamt att producera el där det bor många människor och minska behovet av att transportera el.